Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σχολή Γονέων: 6ο μάθημα

Κέντρο Υποστήριξης Γονέων                                                           2310 450 941
Ελλησπόντου 22                                                                                www.kyg.gr
Καλαμαριά                                                                                         6940402054
                                                                                                      marant21@otenet.gr


ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
Μάθημα 6: Τρόποι αυτοθεραπείας

Πολλές φορές θυμώνουμε με άλλες καταστάσεις ή με άλλους ανθρώπους, εκτός από τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
Όταν είμαστε θυμωμένοι, κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Προκαλούμε χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας οι οποίες είναι τοξίνες στην ουσία.
Δεν είναι καλό να θυμώνουμε, αλλά δε σημαίνει αυτό ότι πρέπει να καταπίνουμε το θυμό μας. Ο σκοπός είναι να μην νιώθουμε θυμό, αλλά να αντιδράσουμε πιο χαλαρά σε καταστάσεις που μας ενοχλούν.
Αυτό δεν σημαίνει επίσης ότι δεν θα αντιδράσουμε ή ότι θα είμαστε παθητικοί. Αντιθέτως, ο θυμός μας θολώνει το μυαλό και μας κάνει να μην μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρά. Αν δεν νιώθουμε (έντονο) θυμό, τότε μπορούμε να αντιδράσουμε πιο αποτελεσματικά.

Άσκηση
Κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά αναπνοή, χαλάρωσε και σκέψου το πρόβλημα σου. Νιώσε το θυμό. Μεγάλωσε αυτή την αίσθηση ακόμα πιο πολύ. Τι εικόνα σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι αυτό το
πρόβλημα;;
Αυτό αντανακλάται το μέγεθος του προβλήματός σου.
Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την (άσχημη) εικόνα και να την κάνουμε πιο ευχείριστη. Π.χ. Αν το πρόβλημά σου είναι σαν βράχος, θα μπορούσες να το μετατρέψεις σε χαλίκι, ή θα μπορούσες να το πλησιάσεις και να ανακαλύψεις ότι είναι μόνο ένα σφουγγάρι τελικά.
Ξανά κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά αναπνοή, χαλάρωσε και σκέψου το πρόβλημα σου. Νιώσε έντονα το θυμό σου. Φέρε την πρώτη εικόνα στο μυαλό. Όταν την βλέπεις καλά μετέτρεψέ την στην δεύτερη και παρατήρησε τι νιώθεις.

ΚΑΙ:
Είναι απαραίτητο να γελάμε 15 λεπτά την ημέρα!!! Μας κάνει ένα ωραίο μασάζ στα εσωτερικά μας όργανα, μας δίνει οξυγόνο, μας χαλαρώνει και μας καθαρίζει το μυαλό για να σκεφτόμαστε πιο καλά.


Cocounseling
Όλοι μας έχουμε περάσει από τραυματικές εμπειρίες κατά κάποιο τρόπο. Όταν περνάμε μια τραυματική εμπειρία, το μυαλό μας σταματάει να λειτουργεί σωστά. Όμως τα (οπτικά, ακουστικά, κλπ,) ερεθίσματα συνεχίζουν να μας έρχονται. Απλά δεν τακτοποιούνται σε τέτοιες στιγμές. Κάθε φορά που κάτι μας θυμίζει αυτή την εμπειρία, μας έρχονται όλα τα ερεθίσματα στο μυαλό και μας κάνει να συγκρίνουμε μια κατάσταση με την άλλη λανθασμένα. Για αυτό οι αντιδράσεις μας (θυμός, λύπη, ζήλια, κλπ), πολλές φορές δεν έχουν σχέση με το άτομο ή με την κατάσταση, αλλά μόνο με εμάς.
Η θεραπεία βρίσκεται στην εκτόνωση (κλάμα, γέλιο, τρέμουλο). Όταν μπορούμε να μιλάμε σε άλλο άτομο χωρίς να μας διακόψει, αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι.

Γίνονται μαθήματα Cocounseling στη Ξάνθη και στην Αθήνα. Ομάδες,  που συναντιούνται εβδομαδιαία, υπάρχουν σε κάθε χώρα.
Όποιος ενδιαφέρεται να σχηματίσει μια ομάδα ή να συμμετέχει σε μια, επικοινώνησε μαζί μου.



Αν κάτι μπορείς να διορθώσεις,
τότε γιατί στεναχωριέσαι;

Αν πάλι, δεν μπορείς να το διορθώσεις,
τότε γιατί στεναχωριέσαι

Μια κινέζικη παροιμία





ΣΑΣ  ΕΥΧΟΜΑΙ  ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου